STAP-budget

Zo werkt het STAP-budget

Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om opleidingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. De overheid heeft deze aftrekregeling vervangen door het STAP-budget. Wil je weten wat die regeling inhoudt en hoe je er gebruik van kunt maken? We hebben wat feiten voor je op een rijtje gezet. 

Wat is het STAP-budget? 

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met de STAP-regeling stimuleert de overheid mensen om te investeren in hun ontwikkeling ten behoeve van hun werk.  

Wie komen in aanmerking? 

Er zijn voorwaarden, maar in principe is het STAP-budget voor werkenden (inclusief ondernemers/zzp’ers) en werkzoekenden. Meer voorwaarden vind je op website van het UWV.

Hoeveel is het? 

Het jaarlijkse subsidiebedrag dat je kunt aanvragen is maximaal € 1.000,-. Dat bedrag is inclusief BTW. De overheid heeft 120 miljoen euro beschikbaar gesteld en op = op.  

Waar kun je het aan besteden? 

Je kunt het besteden aan de Leergang Mentor Zingeving. Als die duurder is dan € 1.000,-, dan wordt het subsidiebedrag in mindering gebracht op de totale trajectprijs.  

Hoe werkt het? 

Je kunt het bedrag aanvragen vanaf 1 maart 2022. Dat kun je doen via het STAP-portaal. In het STAP-scholingsregister kun je zien welke opleidingstrajecten in aanmerking komen voor een STAP-subsidie. Onze leergang Mentor Zingeving zal daarin worden opgenomen. Het werkt dan als volgt: je schrijft je in voor de leergang, waarna je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs ontvangt. Met dat bewijs vraag je zelf de subsidie aan bij het UWV. Let op: vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Als je aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag uitgekeerd aan Emmius, waarna wat dat in mindering brengen op onze factuur aan jou. 

Vragen? 

Je vragen hierover stel je het best per email aan onze studieadviseur Leon Wetzel via wetzel@emmius.nl. 

Veelgestelde vragen over het STAP budget

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.