5 vragen aan Arthur van Venrooij

Arthur is deelnemer van de leergang Sport- en PrestatiePsychologie (SPP) editie 8. Wij stelden hem vijf vragen over zijn achtergrond en ervaringen.  

1.Wat is je achtergrond? 

“Ik heb een bachelor psychologie en een master sport- en prestatiepsychologie gehaald aan de Universiteit van Amsterdam. Twee jaar geleden heb ik de master afgerond. Naast met psychologie ben ik met fitness bezig. Ik doe al bijna tien jaar aan krachttraining en ben in mijn studententijd begonnen met het geven van groepslessen. Dit wilde ik na mijn studie verder uitbouwen en daarom heb ik tijdens de coronaperiode een opleiding gedaan tot personal trainer. Momenteel werk ik als zelfstandig personal trainer en geef ik groepslessen. Daarnaast werk ik in loondienst bij het Universitair Sport Centrum (USC) in Amsterdam.” 

2. Wat is de reden dat je voor deze postacademische opleiding hebt gekozen? 

‘In het eerste jaar van mijn bachelor wist ik al dat ik deze opleiding wilde gaan doen. Dat kwam vooral doordat psychologie en sport mijn grootste interesses waren en nog steeds zijn. Toen ik erachter kwam dat dit vakgebied en de opleiding bestonden, was ik zeker van wat ik wilde gaan doen.  

Daarnaast geloof ik dat er nog veel te halen valt in de wereld van de sportpsychologie en dat deze opleiding een grote toegevoegde waarde heeft. Vanuit de fitnessindustrie merk ik bijvoorbeeld dat er voor het mentale aspect veel aandacht is. Trainers gebruiken de termen ‘mindset’ en ‘sportpsychologie’, maar zijn eigenlijk niet op de hoogte van dit vakgebied. Ook in de topsport (en in het bedrijfsleven) wordt de kennis rondom de sport- en prestatiepsychologie naar mijn idee nog niet genoeg gebruikt. Ik hoop met deze opleiding een expert te worden in dit vakgebied en sporters en presteerders te helpen bij hun mentale blokkades.” 

3. De eerste tweedaagse zit erop. Hoe heb je ze ervaren? 

“Ik vond de eerste tweedaagse erg leuk en interessant! Alles was nieuw en dat voelde als een soort opwinding. De groep kon het goed met elkaar vinden en iedereen was positief ingesteld. Ik voelde een sterk ‘wij-gevoel’. Daar ben ik erg blij mee, omdat we de komende jaren samen de uitdagingen van de opleiding en het werkveld aan zullen gaan.  

De modules en docenten vond ik ook top. Het was eigenlijk precies wat ik had verwacht en wat de reden is dat ik met deze opleiding ben begonnen. De setting in een hotel, met lunch in het restaurant, vond ik bijzonder. Ik had daardoor extra het gevoel dat wij een groep zijn die met iets speciaals bezig is.  

De eerste dag was trouwens best een uitdaging, omdat we maar liefst drie keer een bijeenkomst van drie uren hadden. Ik had daardoor wat moeite met het vasthouden van mijn concentratie, maar daar zal ik komende tweedaagse bijeenkomsten wel gewend aan raken.” 

4. Waar ligt jouw interesse binnen de sport- en prestatiepsychologie? 

“Ik vind vooral mindset-trainingen interessant. Een groeimindset is een universeel middel om beter te presteren en meer plezier te beleven. In de opleiding zijn we met name gefocust op de sport, maar ik vind het heel gaaf dat je de kennis en vaardigheden in alle andere domeinen van het leven kan toepassen. Ik geloof dat je als sport- en prestatiepsycholoog iedereen kan helpen beter te presteren door hun een groeimindset aan te leren. Ik vind het interessant en waardevol om wetenschappelijke psychologische constructen en theorieën aan mindset te koppelen om het overkoepelende raamwerk nog beter te begrijpen.” 

5. Wat zijn je ambities? 

“Ik weet nog niet precies wat ik na de opleiding wil gaan doen, maar dat sportpsychologie hier een rol in gaat spelen is een feit. Ik zou bijvoorbeeld mijn eigen praktijk als personal trainer in de fitness kunnen uitbreiden door zowel fysieke als mentale trainingen aan te bieden. Het lijkt mij overigens ook leuk om sporters en presteerder uit andere domeinen te begeleiden. Mijn ultieme doel is om als sportpsycholoog bij Ajax aan het werk te gaan. Ik ben een groot voetbalfan en ik denk dat deze sport nog wat achterloopt op het gebied van mentale begeleiding. Mijn ambities zijn breed georiënteerd. Ik sta open voor nieuwe uitdagingen in het vakgebied van de sport- en prestatiepsychologie.” 

Inhoudelijke blogs en info over onze leergang ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.