Leergang 10 | Sport- en PrestatiePsychologie (SPP)

De druk op sporters en presteerders is groot. Hoe houden ze het vol? Hoe houden ze hun mentale veerkracht, ook bij tegenslag? Hoe ontwikkelen ze zichzelf, als sporter én als mens? En hoe bouwen ze aan zelfvertrouwen? Mentale gezondheid is het specialisme van de sport- en prestatiepsycholoog. Onze postmaster leidt je daarvoor op.

Niveau: Postacademisch
Studie intensiteit: minimaal 16 u/week
Opleidingsduur: 2,5 jaar
Locatie: Groningen, Amsterdam en Utrecht
Datum: 1 september 2024
Investering: € 18.000

Over de opleiding

Als sport- en prestatiepsycholoog help je atleten en andere presteerders met het ontwikkelen van hun mentale kracht. Dat draagt niet alleen bij aan het succes van hun prestatie, maar ook aan hun persoonlijke ontwikkeling. Dit besef dringt steeds beter door in zowel de wedstrijd- als de amateursport en ook op andere plekken waar onder druk wordt gepresteerd.

De postmaster Sport- en PrestatiePsychologie (SPP) van ISPP is de enige studie in Nederland waarmee je je op academisch niveau ontwikkelt tot professional op het gebied van mentale ondersteuning van sporters en presteerders. Bij ISPP leer je het vak van VSPN-geaccrediteerde sportpsychologen en gerenommeerde universitaire docenten. Zij bereiden je voor op alle facetten van het vak van sport- en prestatiepsycholoog, zodat je na je opleiding meteen en zelfstandig aan de slag kunt gaan.

Vernieuwd concept

Op dit moment zijn we bezig met het vernieuwen en optimaliseren van de sport- en prestatiepsychologie opleiding. Nadat de Vrije Universiteit in Amsterdam na ruim 10 jaar afstand heeft gedaan van de opleiding, is besloten een doorstart te maken vanuit de Groningen. De beste elementen van de voormalige opleiding worden gekopieerd en er worden, daar waar nodig, verbeteringen uitgevoerd.

Toelating

Voor deze postacademische opleiding gelden toelatingseisen, waaronder een afgeronde universitaire master, bij voorkeur in de psychologie of bewegingswetenschappen. Je vindt de eisen in de brochure. We helpen je graag met persoonlijk advies, waarvoor je contact kunt opnemen met opleidingsmanager Renate Hensen.

Programma

Het programma bestaat uit 11 modules. Je leert o.a. van professionals uit de sport- en prestatiepsychologie, SPORTPSYCHOLOGEN VSPN® en hoogleraren. Daarnaast leer je van elkaar. Het programma is opgebouwd uit de volgende modules. Mocht je willen weten wat er in iedere module aan bod komt, download dan de brochure.

 1. Evidence Based Sport and Performance psychology (EBSP)

 2. Sport- en Prestatiepsychologische Diagnostiek (SPD)

 3. Interventietechnieken: Individueel (II)

 4. Interventietechnieken: Jonge Presteerder (IJP)

 5. Interventietechnieken: Team (IT)

 6. Interventietechnieken: ACT (IA)

 7. Klinische Psychologie (KP)

 8. Prestatieklimaat en GrensOverschrijdend Gedrag (PGOG)

 9. Sport- en Prestatiepsychologische Communicatie (SPC)

 10. Ondernemerschap

 11. Casuïstiek

Schrijf je in!

Schrijf je voor 1 augustus 2024 en krijg € 500,- korting*

Voor wie?

De postmasteropleiding Sport- en Prestatiepsychologie is ontwikkeld voor zowel net afgestudeerde en werkende psychologen en bewegingswetenschappers die zich op praktisch niveau verder willen ontwikkelen.

Docenten

Per module wordt de best gespecialiseerde professional uitgekozen om zo de kwaliteit per module hoog te houden. Daarnaast zullen gastdocenten binnen de modules jou inspireren om verder te groeien tot professional. Benieuwd naar welke docenten de lessen zullen gaan verzorgen? Download de brochure.

Prof. dr. Nico W. van Yperen

Hoogleraar Sport- en Prestatiepsychologie Nico W. Van Yperen is de kerndocent van de post-master opleiding. Hij is eindverantwoordelijk voor de inhoud en bewaakt de rode draad. Daarnaast zal Van Yperen betrokken zijn bij verschillende modules van de opleiding.

In zijn blog lees je over verschillende thema’s en interessante vragen uit de sport- en prestatiepsychologie.

Resultaat na de opleiding

Na het behalen van deze postacademische opleiding ben je ISPP-geaccrediteerd sport- en prestatiepsycholoog. Je weet dan hoe je begeleidingstrajecten met individuen en teams kan organiseren en inrichten, je hebt een volle rugtas aan effectieve en wetenschappelijk onderbouwde interventies en kunt binnen iedere (sport)discipline opereren.

Onder bepaalde condities kun je SPORTPSYCHOLOOG VSPN® worden. In de brochure lees je hier meer over.

Investering

Voor de leergang betaal je € 18.000,- bij betaling in termijnen. Bij betaling ineens geldt een korting van € 500,-. De kosten voor de leergang zijn inclusief arrangementskosten (zoals lunch en diner), maar exclusief kosten voor hotelovernachtingen en literatuur.

Voor een verdere toelichting kan je contact opnemen met de opleidingsmanager, Renate Hensen.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe het programma is opgebouwd, wat de modules inhouden en welke docenten de modules verzorgen? Download dan nu onze brochure!

Meet & Greets

ISPP organiseert regelmatig een Meet & Greet, waar we graag kennismaken met iedereen die geïnteresseerd is in onze postacademische opleiding voor Sport- en PrestatiePsychologie (SPP)! Bij elke Meet & Greet belichten we een onderwerp van de leergang, via een minicollege. Meedoen? Meld je dan via de agenda hieronder aan voor een van de online Meet & Greets.

Eens per jaar organiseren we een Live Meet & Greet, in het midden van het land. Tijdens dit evenement ontmoet je docenten, volg je proeflessen en maak je kennis met potentiële deelnemers van de opleiding. Meer weten? Houd onze website en nieuwsbrieven in de gaten.


13 dec

Meet & Greet 1 (met minicollege)

Online

Inschrijven

6 mrt

Meet & Greet 2 (met minicollege)

Online

Inschrijven

3 jul

Meet & Greet 3 (met minicollege)

Online

Inschrijven

Inhoudelijke blogs en info over onze leergang ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.