“Beschouw het leven van een sporter en presteerder zo breed mogelijk”

Een dag uit het leven van (sport)psycholoog Sten Dallinga

Mijn naam is Sten Dallinga, ik ben woonachtig in Groningen en ben 31 jaar. Ik ben SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en Psycholoog NIP en daarmee actief in twee werkvelden: de sportpsychologie en in burn-out/stress. Ik heb mijn praktijk in het Omnium te Groningen waar ik een samenwerking heb met diverse sportprofessionals, onder andere met (sport)fysiotherapeuten, (sport)diëtisten en coaches/trainers.

Begeleiding van sporters

Als SPORTPSYCHOLOOG VSPN® begeleid ik vooral individuele sporters. Deze komen via verschillende netwerken bij mij terecht. Hoeveel sporters ik wekelijks zie kan wisselen. Soms maar een handjevol, en soms komt er een ´golf´ aan aanmeldingen. Ik zie sporters met uiteenlopende vraagstukken. Dat kan prestatieverbetering zijn, maar ook subklinische problematiek als lichte depressies of angstklachten. In de intake leer ik de sporter kennen en bepalen we wat de hulpvraag is. In overleg kijken we welke interventie daar goed bij zou kunnen passen. Het kan zijn dat we vaardigheden oefenen. Het kan ook zijn dat we gaan onderzoeken welke dysfunctionele patronen zorgen voor problematiek in het leven van de sporter. Dat kan bij de sporter zelf liggen, maar vaak ook bij de (voormalige) omgeving van de sporter. Het is goed om de sporter, en soms ook de ouders, te betrekken bij het plan dat je hebt. Zo kunnen ze meebeslissen. Het is daarnaast goed om het breed te beschouwen, met bijvoorbeeld invalshoeken uit biologische processen en sociaal/culture processen.

(Sub)klinische begeleiding

Als basispsycholoog zie ik veel cliënten die zijn uitgevallen van werk of dreigen uit te vallen. Deze trajecten vlieg ik meestal vanuit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) aan. ACT is een methode die veel kan ondersteunen omdat het procesgericht is, en niet klachtgericht. Er zijn meerdere opdrachtgevers die cliënten doorsturen en zo in mijn behandelkamer terecht komen. Bij burn-out kan er ook vaak subklinische problematiek spelen. Het is dus goed dat je ook wat ‘breder op de hoogte bent’ van wat er kan spelen bij cliënten.

De rest van de werkweek vul ik met wat bereikbaarheidsdienst, waar ik als psycholoog bij de telefoon zit om mensen te helpen die dreigen uit te vallen van werk. Als de cliënten agenda niet te vol is, blijft er ruimte over voor het opzetten van projecten met de partijen waar ik mee samenwerk.

Post-academische opleiding Sport- en PrestatiePsychologie

Van 2015 tot 2018 heb ik de voormalige Post-graduate Opleiding tot Praktijk Sportpsycholoog (POPS) gedaan aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU). Ik vind het ontzettend interessant om me te verdiepen in de psychologie van presteren. De opleiding is een mooie combinatie van theorie en praktijk. Voor mij was het een fundament om verder te bouwen aan mijn manier van werken. Vanuit mijn master in psychologie kende ik al veel theorieën en had ik al wel wat basisvaardigheden geleerd. De POPS had hier wat overlap mee, maar vulde vooral veel aan. Ik leerde alles over wat er bij het opstarten van een individueel of team traject komt kijken, van diagnostiek tot behandelplan en van interventie tot afronding. De opleiding geeft je het vertrouwen dat je de eerste meters verantwoord kunt gaan maken.

Daarnaast is het relevant dat de SPP wordt verbreed naar de prestatiepsychologie, omdat dat een vrij actueel onderwerp is. Het hele Westerse systeem lijkt gericht op meer willen, meer groeien en meer en beter presteren. Als je bekend raakt met de drijfveren daarin en hoe je daarin kunt ondersteunen, kun je met die kennis heel wat kanten op. Daarmee wil ik graag afsluiten met de volgende tip voor de nieuwe deelnemers van de SPP: ontdek wat voor sport- en prestatiepsycholoog je wilt worden. Gun jezelf de tijd, je hoeft dat niet direct te weten. Word je bewust van hoe je beïnvloed wordt door je omgeving, leergeschiedenis, cultuur, waarden, heuristieken van je brein en andere invloeden. Geniet van je reis tot sport- en prestatiepsycholoog en van je mede reisgenoten.

Inhoudelijke blogs en info over onze leergang ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.