Erik van den Hoff: “Ik kijk er mega naar uit om medewerkers te kunnen ondersteunen in mentale veerkracht en zelfvertrouwen”
Erik van den Hoff (32) woont in Rotterdam en werkt als Head of People & Culture bij Techsharks | Special Ops | Orcatech. Hij gelooft sterk in de kracht van de sportpsychologie als het gaat om het motiveren en mentaal gezond houden van mensen in hun werk. En om daar (nog) meer verstand van te krijgen start hij in september 2023 met de postmaster Sport- en Prestatiepsychologie. Wat verwacht hij daar te leren en hoe hoopt hij daar in zijn werkpraktijk profijt van te hebben? Wij vroegen het hem.
Erik, waar komt je interesse voor sport- en prestatiepsychologie vandaan?
Topsport en presteerders zijn voor mij een inspiratiebron om het elke dag sneller, slimmer en beter te doen. Mijn passie voor sport is van jongs af aan aanwezig. Op mijn zesde begon ik met voetbal en toen ik negen was ontdekte ik mijn liefde voor tennis. Naast mijn betrokkenheid bij sport, heb ik altijd een diepe interesse gehad voor het menselijk lichaam. Vroeger heb ik geflirt met de opleiding ALO en met fysiotherapie, maar toen ik mij er verder in verdiepte ontdekte ik dat mijn ware passie ligt in het begrijpen en begeleiden van het menselijk brein. Dit leidde mij uiteindelijk naar de studie psychologie. En hoe vet is het als ik mijn twee passies kan combineren?
Jij werkt niet in de sport, maar wilt wel deze opleiding volgen. Wat verwacht je dat die je gaat brengen voor je werk?
Het bedrijfsleven is ook topsport, zegt men weleens. Ik begrijp dat, maar in het bedrijfsleven bivakkeert niemand wekenlang boven op een berg als voorbereiding op de belangrijkste meeting van het jaar. Daar vliegt geen collega levensgevaarlijk gewond uit de bocht. En ik ken geen ambitieuze manager die druk bezig is met zijn voedingsschema’s om op werk beter te presteren. Maar we kunnen zeker heel veel leren vanuit de sport- en prestatiepsychologie.
Voor (top)sporters is de druk op presteren hoog. Dat geldt ook voor professionals zoals recruiters, vakspecialisten, managers en CEO’s. In mijn werk merk ik dat deze druk de mentale weerbaarheid flink op de proef stelt. Soms vallen de resultaten tegen. Hoe ga je daar als bedrijf dan mee om? Wat moet je doen om weer winnende cijfers te presenteren? Mentale factoren zijn in zo’n situatie vaak doorslaggevend. Dat mentale factoren van belang zijn in het bedrijfsleven zie je terug in onder meer de hoge ziekteverzuimcijfers. En die zijn voor een groot deel te verklaren door psychische klachten, overspanningsverschijnselen en medewerkers met een burn-out.
In je toelatingsgesprek voor de opleiding had je het over een topsportmentaliteit. Hoe vertaalt een topsportmentaliteit zich in werk? En hoe is dat voor jouzelf?
Een belangrijk element dat bepaalt of iemand wint of verliest is hoe sterk de sporter mentaal in elkaar steekt. Veel van deze mentale aspecten zijn ook van toepassing in het bedrijfsleven. Een winnaarsmentaliteit wordt gekenmerkt door het stellen van duidelijke doelen en het opstellen van een concreet plan om die doelen te bereiken. Net zoals in de sport, waar leren, voortuitgang en zelfverbetering de norm zijn, stellen organisaties doelstellingen om succesvol te groeien. Maar het valt mij op dat we in het bedrijfsleven vaak minder bezig zijn met leren, terwijl we wel progressie en betere resultaten verwachten.
Ik geloof erin dat als mensen zich ontwikkelen, ze zichzelf uitdagen. Daarom wil ik graag leren tijdens deze opleiding hoe ik een werkomgeving kan creëren waarin iedereen zich thuis voelt, zich veilig kan ontwikkelen en zijn of haar volledige potentieel kan benutten. Op die manier kunnen we de gewenste groei en doelen binnen een prestatiegerichte omgeving realiseren. Ik kijk er mega naar uit om medewerkers te kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van leerdoelen, mentale veerkracht, focus en zelfvertrouwen. En zo bij te dragen aan hun persoonlijke groei en succes op hun werkgebied.